Ontdek de verschillende Spaanse regio's

Costa Blanca Noord

Het gebied tussen Dénia in het noorden en Alicante in het zuiden vertegenwoordigt de Costa Blanca Noord-regio van de provincie Alicante.

Deze 100 km lange oostelijke mediterrane kust van Spanje, heeft mooie uitgestrekte zandstranden, rotsachtige kliffen en imposante bergketens die perfect samensmelten. Dit uitzonderlijke landschap biedt mooie panoramische uitzichten.

Het noorden van de Costa Blanca is goed bereikbaar via de internationale luchthavens van Valencia en Alicante en de belangrijkste toeristische plekken zoals Benidorm, Villajoyosa, Altea, Calpe, Benissa, Moreira, Javea en Denia zijn makkelijk via de weg bereikbaar.

De steden Finestrat en Polop, waar men geniet van prachtige zichten over de Middellandse zee en de skyline van Benidorm, zijn sterk in opkomst.

De Costa Blanca Noord heeft een mediterraan klimaat dat contrasteert met het algemene weer in heel Spanje. Het hele jaar door valt er niet veel regen en is de zon elke maand aanwezig, zonder extreme temperaturen in de zomer.

Costa Blanca Zuid

De zuidelijke Costa Blanca regio strekt zich uit tussen Alicante in het noorden en Pilar de la Horadada in het zuiden.

Deze regio is misschien niet zo ruig als zijn noordelijke tegenhanger maar biedt Meer dan 65 km kustlijn met duinen, palmbomen, prachtige zandstranden en moderne jachthavens. Daar het gebied vlakker is kunnen amateur fietsers genieten  van kilometers lange routes in een zeer afwisselende natuur. 

Golfliefhebbers hebben hier een ruime keuze uit prachtige golfbanen waaronder Villamartin, Las Ramblas, Campoamor, La Finca, Vistabella Golf en het indrukwekkende Las Colinas. Gekende toeristische plaatsen zijn hier Torrevieja, Guardamar en de verschillende badplaatsjes van Orihuela Costa.
De Costa Blanca Zuid is droger dan het hoger gelegen Costa Blanca Noord. De bergen in het binnenland beschutten dit gebied tegen de wind en garanderen een mediterraan, subtropisch microklimaat met milde zomer- en wintertemperaturen. De zon schijnt hier meer dan 320 dagen per jaar. 

Costa Blanca Zuid is gemakkelijk bereikbaar via de luchthavens van Corvera (Murcia) en Alicante.  De snelwegen A7 en AP7 en de rijksweg N332 zorgen voor een efficiënt wegennetwerk die alle steden in het binnenland en de kustplaatsen verbindt.

Costa Calida

De 250 km lange Costa de Murcia, ook Costa Cálida genoemd, is een van de beste plaatsen van de hele Spaanse Middellandse Zee. Twee zeeën aan één enkele kust, de Mar Menor en de Middellandse Zee. De Costa Cálida strekt zich uit vanaf San Pedro del Pinatar in het noorden tot aan het dorpje Aguilas in het zuiden. Andere bekende plaatsen zijn Lo Pagan, San Javier, Santiago De La Ribera, los Alcazares, de stad Cartagena en Mazaron. De streek is gekenmerkt door de Mar Menor, een binnenzee, afgescheiden van de Middellandse Zee door La Manga, een smalle landstrook van 18 km lengte. De dorpen rond de Mar Menor en La Manga zelf trekken eveneens veel toeristen aan.

De kuststreek van Murcia biedt enerzijds ongerepte stranden en anderzijds smalle inhammen met palmbomen. Er zijn ookzandduinen, zoutwater lagunes en wadden te vinden.

De regionale hoofdstad Murcia ligt in het De regionale hoofdstad Murcia ligt in het binnenland van de deelstaat en is zeker de moeite waard om te bezoeken of er te gaan shoppen.

Zowel de Costa Cálida als de Costa Blanca Zuid zijn micro-klimaatparadijzen. De bergen in het binnenland beschutten dit gebied tegen de wind en garanderen het hele jaar door aangename temperaturen. 

De internationale luchthaven van Corvera (Murcia) ligt nabij en ook de luchthaven van Alicante is vanaf de Mar Menor nog bereikbaar binnen het uur.

Costa del Sol

De Costa del Sol is de 140 km lange kust van de provincie Malaga in Andalusië. Ze start in Nerja en loopt tot Gibraltar. In het zuiden grenst deze costa aan de Costa de la Luz (dit is van Tarifa, in de provincie Cadiz tot en met de Portugese grens in Huelva) en in het noorden grenst het aan de Costa Tropical (vanaf La Rábita  tot bij La Herradura).

De luchthaven ligt in Malaga en is de derde grootse van Spanje.

Meer dan één miljoen mensen wonen aan de Costa de Sol, waaronder al meer dan 30% buitenlanders. De reden hiervoor moet niet ver gezocht worden met het bevoordeeld klimaat met milde winters en warme zomers en zo’n 320 dagen zon per jaar.

De hoofdstad van deze regio is Malaga, maar andere bekende steden zijn Nerja, Torrox, Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Mijas, Estepona en natuurlijk het mondaine Marbella, die deze kust haar cachet bezorgde en vele beroemdheden aantrok.

Ooit was deze streek een aaneenschakeling van kleine vissersdorpjes, maar nu is het een eersteklas toeristische bestemming, bekend onder reizigers van de hele wereld.

Met talrijke golfbanen, is de Costa del Sol ook bekend als de Costa del Golf. Het aantal en de kwaliteit van deze banen samen met een ideale klimaat om deze sport te beoefenen, trekken jaarlijks duizenden golfers aan.

Costa de Valencia

De kust van Valencia bestrijkt het gebied van het Noorden van Costa Blanca tot aan de Costa de Azahar (oranjebloesemkust), in de provincie Castellon. Deze costa strekt zich uit van Castellón de la Plana in het noorden tot Denia in het zuiden.

De kuststrook is 112 km lang en de stranden zijn veelal lang, wit en breed met helder water. Het gebied wordt vooral door de Spanjaarden zelf veel bezocht.

Valencia is de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona.

Toeristische plaatsen aan de Costa de Valencia zijn La vall d'uixo, Sagunt, El Saler, L'albufera, Cullera, Gandía, Oliva en Xabia.

De laatste jaren zijn er ten noorden van Valencia nieuwe badplaatsen en moderne vakantieoorden ontstaan met bootligplaatsen voor de deur.

Valencia heeft een typisch mediterraan klimaat, dat onder de invloed staat van de Middellandse Zee. Hierdoor zijn de wintermaanden ook kouder.

Costa de Valencia is makkelijk bereikbaar via de luchthavens van Valencia en  Castellon (Costa Azahar Airport). En het gebied zelf is goed bereikbaar via de snelweg A7 en de rijksweg N332 en er zijn ook dagelijkse verschillende treinverbindingen tussen Valencia en Madrid of Barcelona en de ganse kust van Valencia en Costa Blanca.

Costa de Almeria

De Costa de Almeria ligt in de provincie Almeria, een provincie in het zuiden van Spanje, grenzend aan de provincies Granada, Murcia en de Middellandse Zee. 

Deze Costa is relatief rustig en ongeschonden vergeleken met haar buren Costa del Sol en Costa Blanca. Ze wordt gedomineerd door maar liefst 200 kilometer diverse en ongerepte natuurlijke kustlijn met prachtige stranden, schilderachtige dorpjes en grillige natuurgebieden. 

In het binnenland overheersen met name droge, woestijnachtige en schaars bevolkte landschappen, aangezien Almeria het meest aantal zonuren vangt en het laagste regenval in heel Europa. Het heeft dan ook een mediterraan en subtropisch klimaat.

De hoofdstad is Almeria, een bruisende en commerciële stad die cultureel gezien erg Spaans is. Het natuurpark van Cabo de Gata is een schitterend stukje onbedorven natuur.

Ten zuiden van Almería vind je de bekende badplaatsen Roquetas de Mar, Aquadulce, Almerimar en Adra. In het noorden vind je badplaatsjes zoals Mojácar en Vera. 

De internationale luchthaven van Almeria en ook die van Granada en Murcia liggen allemaal in de buurt.

Het natuurpark van Cabo de Gata is een schitterend stukje ongerepte natuur.